6 April 2012

Şi dacă TIMPUL este REVERSIBIL?


Sa presupunem ca timpul este un cerc ce se inchide pe sine. Lumea se repeta, precis, fara sfirsit.
Cei mai multi oameni nu stiu ca isi vor trai vietile iar si iar.
Negustorii nu stiu ca vor face iar si iar aceeasi tranzactie. Politicienii nu stiu ca vor striga de la aceeasi tribuna de un infinit numar de ori in ciclurile timpului. Parintii se bucura de primul ris al copilului ca si cum nu l-ar mai auzi niciodata. Indragostitii ce fac dragoste prima oara, se dezbraca sfiosi, surprinsi de coapsa supla, de fragilul mamelon. CUM SA STIE EI ca fiecare privire ascunsa, fiecare atingere, va fi repetata iar si iar si iar, exact ca mai inainte?
CUM AR PUTEA vinzatorii sa stie ca fiecare pulover tricotat de mina, fiecare batista brodata, fiecare bomboana de ciocolata, fiecare ceas se vor intoarce in rafturile lor?
In amurg, oamenii se duc acasa la familiile lor sau beau suc in cafenele, strigindu-i veseli pe prietenii din aleile boltite, bucurindu-se de fiecare clipa ca de un smarald care se afla vremelnic in grija lor. CUM SA STIE EI ca nimic nu este trecator, ca se va intimpla iarasi? La fel ca o furnica ce se tiraste pe buza unui pahar de cristal, pentru a ajunge in acelasi loc de unde a plecat.
In spital, o femeie isi ia ramas-bun de la sotul sau. Cei doi copii stau intr-un scaun din coltul incaperii, fara a indrazni sa-si priveasca tatal cu obrajii supti, cu pielea uscata. Femeia se indreapta spre pat, isi saruta usor sotul pe frunte, ii sopteste la revedere, apoi pleaca repede cu copiii. Era sigura ca acesta era ultimul sarut. CUM SA STIE ea ca timpul va reincepe, ca se va naste din nou, va studia iarasi la gimnaziu, isi va expune picturile in galerii de arta, isi va reintilni sotul in biblioteca nationala, ca din nou va merge alaturi de el intr-o parca, ca sotul ei va lucra iarasi opt ani intr-o farmacie, ca intr-o seara va veni cu o gylma la git, ca din nou va voma si va slabi, sfirsind in acest spital, in aceasta incapere, in acest pat, in aceasta clipa? CUM SA STIE ea toate acestea?
In lumea in care timpul este un cerc, fiecare stringere de mina, fiecare sarut, fiecare nastere, fiecare vorba vor fi cu precizie repetate. Tot astfel fiecare moment in care doi prieteni inceteaza sa mai fie prieteni, fiecare moment in care o familie se desparte din cauza banilor, fiecare remarca vicioasa dintr-o disputa intre soti, fiecare ocazie negata din cauza unei gelozii superioare, fiecare promisiune nerespectata…
Asa cum toate lucrurile se vor repeta in viitor, toate lucrurile care se intimpla acum s-au intimplat de un milion de ori inainte. CITIVA OAMENI DIN FIECARE ORAS, in visele lor, sunt vag constienti ca totul s-a intimplat in trecut. Acestia sunt oameni cu vieti nefericite, ei simt ca judecatile lor pripite si faptele lor necuvenite si ghinionul s-au petrecut toate in cercul precedent al timpului.
In intunericul cel mai adinc al noptii, acesti cetateni blestemati se zvyrcolesc in asternut, incapabili sa se odihneasca, constienti de faptul ca NU POT SCHIMBA NICI O ACTIUNE, nici un gest. Greselile lor vor fi repetate cu exactitate in aceasta viata, ca si in viata de dinainte. Iar acesti oameni indoit nefericiti, NUMAI EI, sunt cei care dau dovada ca TIMPUL ESTE UN CERC.
Caci in fiecare oras, noaptea tirziu, strazile pustii si balcoanele se umplu de gemetele lor.
©

2 comments:

  1. Se vede că i-ai lăsat pe toți fără cuvinte din moment ce a trecut atâta timp și încă nu a comentat nimeni.

    ReplyDelete