8 January 2011

Blind lights


      Noi 2. Iarna. Seara. Zăpadă. Frig. Centrul Chişinăului. Bulevardul Ştefan cel Mare. S-a întunecat. Dar Union Fenosa e generos anul acesta. E luminos. E plăcut. -11 C. Nu se simte frigul. Pe ambele părţi ale bulevardului lumea trece grăbită, indiferentă, cu gânduri şi griji o mie.
     În faţă la statuie tineri singuratici îşi aşteaptă cuminţi întâlnirile. Prin piaţă lumea trece agale, unii dintre ei oprindu-se la brad, ca să se fotografieze, iar când vor ajunge acasă să pună pe odnoklassniki cu titlul „eu la brad”.
     Mergem la braţ. Trecem de statuie. Apoi de arcă. Apoi de „Gemenii”, apoi de primărie, apoi de „Sala cu Orgă”, apoi de „Eminescu”, apoi nu mai ţin minte ce urmează. Trecem încet, la pas.
Toți se grăbesc undeva. Acasă, la Nr. 1, la zi de naştere, la McDonalds, la brad, la panoul „Spune ce gândeşti”, la staţie, la „Gemenii”, la teatru, la „Patria”, la caruselul din faţă la Operă şi Balet, la vreo cafenea fiţoasă. Noi nu. Noi 2 trecem agale, la braţ, şi privim în jur. Nu ne grăbim nicăieri. Nu mergem undeva anume. Pur şi simplu trecem agale, la braţ. Din când în când ne mai spunem câte ceva. Dar nu are importanţă. Oricum nu se prea aude. E gălăgie.
     Nu ne priveşte nimeni. Sunt preocupaţi de chestii mult mai importante. Nu ne-ar vedea nici dacă am purta costume de carnaval şi nici dacă n-am purta nimic. Lumea mereu e preocupată de ceva mai important. Dacă am călca pe gheaţă şi într-o secundă ne-am întinde pe tot trotuarul, nu i-ar păsa nimănui. S-ar împiedica, ar înjura şi ar trece mai departe. Lumii ăsteia nu-i pasă de nimeni. Vor doar să ajungă mai repede la Mac, sau la „Gemenii”, sau la brad, sau la „Patria”. Să-şi vadă strict de treaba lor. De hamburgerul lor plin de chimicale, sau de hainele lor chineze, sau de filmul lor tâmpit. Numai noi 2 mergem la braţ, agale, privim şi analizăm.
Poate mai sunt 2 care merg la braţ şi gândesc la fel. Poate ne-au observat când am căzut, dar erau pe cealaltă parte a străzii. Şi merg agale, în aceeaşi direcţie, dar sunt nevăzuţi. La fel cum suntem şi noi. Noi 2.

4 comments: