25 January 2011

Încă o Istorie, literally.

Am menţionat o dată mai demult despre istorie şi despre proful care predă acest obiect la mine la şcoală. Nu aş vrea să mă repet, dar atunci am vorbit foarte, dar FOARTE pe scurt despre ce înseamnă să înveţi la istorie sub jurizdicţia acestui nou profesor al nostru...
Vreau să simţiţi şi voi o dată ce simt eu când vreau să învăţ la istorie şi nu am în faţă un material bine-structurat (referire directă la vechea profă), ci un amalgam de evenimente scrise într-un text uriaş fără alineate.

Având în vedere că chiar mâine am test pe capitol, repet de zor pagini întregi de conspecte dictate.
Cititul în gând al acestor esee + o durere severă de cap =
"Aşa, so luăm de la început. Mai întâi avem "Reunificarea dacilor sub Decebal". Sub Decebal? wtf?! ok, whatever. După destrămarea regatului lui Burebista teritoriul s-a împărţit în 4 provincii, apoi în 5, iar romanilor le convenea acest lucru. Deci romanii de ceva timp deja îşi frecau palmele cu gândul că în curând vor mai avea încă o bucăţică de teritoriu anexată la imperiu. Mai departe va fi vorba despre regatul dacic din munţii Orăştiei.. probabil... asta e scris la mijlocul caietului în orice caz.
După ce moare Burebista, urmează la tron Deceneu, care face din Dacia un stat teocratic. După Deceneu vine Comosicus, apoi Scoryllus, apoi Duras, apoi Diurpaneus. Diurpaneus era al doilea nume al lui Decebal. Deci în sfârşit vine şi Decebal. Nume random cu care Decebal chipurile ar fi intrat în conflict: Dapyx, apoi cu Rolex, apoi Zyraxes, apoi Picones. Decebal unifică Dacia, dar nu cuprinde un teritoriu atât de mare ca şi Burebista. În principiu, Decebal îi unifică numai pe geto-daci, care erau în sud şi prin Carpaţii Occidentali iar în rest "avem informaţii foarte vagi despre regatele extra-carpatice şi conducătorii lor".
DAR, înainte ca Dacia să fie unită, mai este ceva!! În anii 60-70 după Hristos, Duras tot unifică Dacia, profitând de războaiele civile de la Roma, apoi după ce conflictele încetează, kakoi-ta Domiţian vrea să cucerească Dacia. Stai... Cine-i Duras? (deci, vă jur, scriam tot ce dicta ăla! mai întâi un eveniment, apoi altul, apoi ambele, apoi se întoarce în trecut ca să facă o menţiune despre al treilea eveniment care a avut loc între acele două, apoi revine la prezent, şi totul înscris!!! apoi mai încearcă şi descurcă ceva de acolo)
 Ok, după chestia cu Duras, este un război în 87. Victoria de la Tapae a lui Decebal. Învinge o legiune uriaşă. AAAA, iaca, abia apooooi, după acest eveniment, Decebal devine rege în locul lui Duras. A, nuuu! Diurpaneus devine rege, apoi îşi ia titulatura de Decebal. Stai.. e tot aia... Fuck!!
Ok, maaai departe... o stat Decebal la putere cât o stat, apoi, într-o zi, încep războaiele daco-romane şi Dacia e transformată în provincie romană. Aici intervine Tetius Iulianus care tot luptă cu Decebal la Tapae. Apoi revine în peisaj şi Domiţian. Ăştia pahodu îs generali romani. AAA, iaca cine-s.. Deci, vin ăia doi şi Decebal îi face zob pe ei şi pe legiunile lor. Asta se întâmpla prin anii 97-99 după Hristos. Apoi în 101-102 mai vine o legiune! Tot fără rost. Apoi mai vine încă o legiune, în 105-106! Şi ăia kicked Decebal's ass, în sfârşit! Asta s-a întâmplat doar pentru că Decebal deja era bătrân. Traian a fost cel care la învins. Traian, Traiaaan.. hmm.. cunoscut.. aaaa! Ăla cu columna. Ok.
DAR!!!, ÎNAINTE CA (iarăşi întoarcere în timp) Decebal să-l fi învins pe Domiţian, l-a obligat să-i dea nuştiuce în urma unui tratat de pace... armament, femei.. a, nu, femei nu. Iar acum când Decbal a fost învins, Traian l-a obligat să i se întoarcă armamentul şi femeile. A, nu. Femeile nu.
Deci, revenim la ale noastre. Anii 105-106, Traian atacă, Decebal este trădat, apoi învins. Nu vrea să fie luat în Roma aşa că încearcă să fugă. Nişte pederaşti romani îl urmăresc, iar Decebal, pentru a nu fi luat prizonier, se sinucide. Toate sursele zic că se sinucide cu pumnalul său. Sursele romane spun că alergând pe câmpul de luptă s-a împiedicat de un băţ şi a căzut accidental lovindu-se de un cuţit care accidental stătea înfipt în pământ cu lama în sus.
Apoi Traian cucereşte Sarmisegetuza, pe care apoi o administrează tot el. Redenumeşte capitala provinciei în Ulbia Traiana Augusta Dacica. Apoi se răzgândeşte, că avea prea mult de scris la adresă când îşi depunea domiciliul în acte. Şi capitala redevine Sarmisegetuza..."

Deci asta e abia un sfert, dar finisez aici, pentru că deja devine plictisitor.
Asta este rezumatul a jumătate din 6 lecţii de istorie.
Deci, pe bune, aşa şi este! Că doar nu invetez eu acum din mers toate astea. Pot şi caietul să vi-l arăt! Pot să vă obţin şi o întâlnire cu profu!
Abia atunci o să înţelegeţi... ce înseamnă lecţii cu S.D., profesor, doctor în istorie...

5 comments:

  1. SD ăasta a vostru ar trebui sa se înveţe, că dacă tot e doctor în istorie, să se înveţe să vă dea material conspectat, şi abia după aia să vă zică baliverne despre istorie. Profa mea de istorie e cam tot aşa numai că mai tînără cu vre-o 15-20 de ani şi povesteşte tare frumos şi mult.
    PS: m-o rupt faza cînd Decebal se împiedică şi cade în lama cuţitului. Asta chiar e comedie americană :D

    ReplyDelete
  2. deh, n-avem toti noroc de profe tinere care povestesc frumos si mult.. :)

    ReplyDelete
  3. Aoleu , istoria , heh profu' meu e "din aur" , de-ti vine sa-l topesti shi sa-ti faci WC din el ))))))

    ReplyDelete
  4. :D, sper că ai dat pe 10 testul)) las-că mergem noi la olimpiadă şi arătăm noi cine-i doctor în istorie..XD

    ReplyDelete
  5. Morphy: hai ca e bine si la voi :D
    Erica: of.. nu-mi amintii))) cine m-a pus..

    ReplyDelete