17 January 2010

2012


Nuuu-nuuu! Nu presupusul sfârşit al lumii, ci filmul "2012", released in 2009, regizat de Roland Emmerich, realizarea căruia a costat un sfert de miliard de dolari.
[pentru citi mai departe şi a putea întelege informaţia din articol trebuie să vizionezi filmul 2012 mai întâi]
Ok. Având în vedere cât e de faimos regizorul, pentru încasările de la "Independence Day" şi succesul filmului "Day After Tomorrow", "2012" ar trebui să fie la fel de bun.
Chiar e bun. Da' mai mult decât bun nu este.
Da, efectele speciale auditive şi vizuale de milioane de dolari întradevăr sunt... convingătoare.
Da, subiectul filmului e unul actual şi ideea e clar care-i: urmează un cataclism global pe data de 21.12.2012 şi lumea nu are ce face ca să-l oprească.
Însă sunt nişte detalii care pur şi simplu fac filmul puţin cam neverosimil având în vedere graviditatea catastrofei din film.
Ca să poţi supravieţui anului 2012 nu trebuie decât să ştii cum să pilotezi un avion, pentru a nu sta pe pământul care ţi se surpă sub picioare. Ce grozav, nu? Cel puţin aşa s-au salvat protagoniştii.
Deştepţii ăia care au construit arcele, evident trebuiau să ia şi nişte animale la bord, în caz că scapă toată populaţia care a reuşit să se îmbarce se instalează altundeva după ce totul se termina, nu? Păi, de ce să colecteze vaci, porci sau oi (care pot asigura oamenii cu hrană şi îmbrăcăminte), mai bine salvează girafe şi rinoceri, pe care mai apoi să le întorci Africii, o parte a lumii care oricum nu a fost înecată.
Se presupune că ar fi trebuit să fie şi un sfârşit al lumii. Eu nu am văzut decât cum se ineacă o parte din teritoriul Americii de Nord (California) şi cum 150 de mii de oameni se salvează in arcele construite de guvernul american în colaborare cu China şi Rusia, apoi după vreo lună de plutit pe ocean, cei 150,000 de salvaţi (accentuez, aştia sunt unicii care s-au salvat) merg în Africa, pe data de 27.01.0001. Concluziile sunt: restul populaţiei de pe glob a murit; sfârşitul lumii nu e de fapt sfârşitul lumii, pentru că lumea de fapt nu s-a sfârşit de tot, pur şi simplu a murit 99% din populaţia globului şi câteva bucăţi din unele continente s-au înecat; cel mai înalt punct de pe glob deja se va găsi în Africa, deoarece continentul african s-a ridicat, iar celelalte s-au coborât faţă de nivelul mării.

Apropo... Ce au făcut între timp norocoşii salvaţi timp o lună cât au plutit pe oceane cu arcele alea?
De ce Europa nu prea se implică?
De ce nu arată ce se întâmplă la poluri?
Adică cei care au reuşit să se îmbarce, ura pentru ei, dar ceilalţi care se împiedică şi mor pe drum, ce?
Da' cui îi pasă?! Important e ca protagoniştii să aterizeze din întâmplare în China, ca apoi în ultimul moment să urce şi ei în una din arce.
Şi de ce nu prea arată ce se întâmplă cu restul lumii în timp ce ăia 150,000 se salvează?
...

No comments:

Post a Comment